Krijg ik wel huurtoeslag?

Huurtoeslagregels 2018

Wanneer kom je in aanmerking voor huurtoeslag?

Dat is onder andere afhankelijk van je belastbaar inkomen. De hoogte van de huurtoeslag is namelijk afhankelijk van je inkomen, je vermogen en natuurlijk de hoogte van de huur. Hieronder vindt je de inkomensgrenzen en vermogensgrenzen. Als je over deze bedragen heen gaat, dan heb je geen recht meer op huurtoeslag. Hoe minder je verdient hoe meer huurtoeslag je uiteindelijk wordt toegekend.

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je minimaal aan de volgende voorwaarden voldoen;

 • Je bent 18 jaar of ouder.
 • Je huurt een zelfstandige woonruimte. (Als je bijvoorbeeld op kamers woont, dan is dat meestal geen zelfstandige woonruimte).
 • Je staat bij de gemeente ingeschreven op je woonadres.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
 • Je (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog. De huurprijs is niet te hoog en ook niet te laag. Én het (gezamenlijke) vermogen is niet te hoog.

Ben je alleenstaand of heb je een toeslagpartner?

Ben je alleenstaand, en verdien je in 2018 méér dan € 22.400,- of heb je meer dan € 30.000,- aan vermogen, dan kom je niet meer in aanmerking voor huurtoeslag. Je mag samen ook niet meer dan € 60.000,- aan vermogen hebben. Verdien je minder dan € 15.700,- én voldoe je aan alle andere voorwaarden dan ontvangt je de maximale toeslag van € 354,- per maand.

Met toeslagpartner

Heb je een medebewoner die in aanmerking komt als “toeslagpartner”, dan mag je samen niet meer dan € 30.400,- verdienen. Je mag samen ook niet meer dan € 60.000,- aan spaargeld (vermogen) in bezit hebben. Iedere andere medebewoner (niet je toeslagpartner) mag ook niet meer dan € 25.000,- aan vermogen bezitten. Je ontvangt maximaal een gezamenlijke toeslag van € 358,- per maand als je samen minder verdient dan € 23.219.

Huurtoeslag als je studeert

Ook in 2018 kan je als student in aanmerking komen voor huurtoeslag. Je moet aan een paar extra regels voldoen wil je in aanmerking komen voor huurtoeslag.
Je moet tenminste ouder dan 18 jaar zijn, én je moet een zogenaamde “zelfstandige woonruimte” huren. Wat onder “zelfstandige woonruimte wordt verstaan kan je hieronder lezen. Ben je bovendien jonger dan 23 jaar dan mag je huur niet meer dan € 417,34 euro bedragen. Tenslotte mag je niet meer dan € 30.000,- aan spaargeld in bezit hebben (vermogen). Als je nog studeert en ouder dan 23 bent of je hebt een kind dan gelden er andere regels. De huur mag in dat geval maximaal € 710,68 bedragen.

Welke ruimte komt in aanmerking als zelfstandige woonruimte?

De regels voor de term “zelfstandige woonruimte” zijn voor 2018 niet gewijzigd.
Een woning komt in aanmerking voor huurtoeslag als het een zelfstandige woonruimte is. De woning moet tenminste beschikken over:
een eigen woon en/of slaapkamer
een eigen keuken met aanrecht, aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel
een eigen toilet met waterspoeling

Onder zelfstandige woonruimtes worden de volgende woningen gerekend en hiervoor kan je huurtoeslag aanvragen:

 • appartement
 • rijtjeswoning
 • woonwagen
 • gesplitste woning op 1 huisnummer
 • gedeelde etage
 • waterwoning
 • recreatiewoning
 • woonruimte voor begeleid wonen of een groepswoning voor ouderen

Voldoet je woning niet aan de genoemde criteria? In uitzonderingsgevallen is het mogelijk om alsnog in aanmerking te komen voor huurtoeslag.

Let op, dit zijn de regels voor 2018.