Onze waterleidingen bevat hoogstwaarschijnlijk een (iets) te hoge loodwaarde.

Eigen Haard heeft een meting gedaan in de leegstaande woning op Zeeburgerdijk 75A voor lood in ons drinkwater. De publieke leidingen zijn allemaal loodvrij maar in oude woningen voor 1960 kan het nog voorkomen. Dus ook bij ons.

Hoeveel lood is er gevonden?

Op Zeeburgerdijk 75A is bij de keukenkraan 3,0 microgram en bij de wastafelkraan 12,0 microgram gemeten. De wettelijke norm is 10 microgram per liter. De Gezondheidsraad wil de grens gaan verlagen naar 5 microgram. 

Hoe wordt er gemeten?

De meting is de maximale waarde in de ochtend nadat de kraan 8 uur lang niet gebruikt is. Er worden steeds twee monsters genomen. Het eerste monster is van het eerste water dat uit de kraan komt. Het tweede monster wordt genomen nadat de kraan enkele minuten heeft gelopen.

Laat je woning onderzoeken

Ieder die hun waterleidingen willen laten testen kan zich aanmelden via het telefoonnummer (020) 6 801 801 van Eigen Haard. Nadat er een afspraak is gemaakt komt het bedrijf Oké Vastgoedservice te meten.

Als er waarden boven de 5 microgram worden gemeten in je woning

Dan gaat Eigen Haard zo snel mogelijk een afspraak met u maken om, als dat mogelijk is, de overgebleven stukken loden waterleiding weg te halen.

Wat te doen voordat de leidingen loodvrij zijn?

  • Op de Zeeburgerdijk 75A heeft Eigen Haard een extra waterkraan geplaatst voor schoon en loodvrij drinkwater (zie foto).
  • Het wordt afgeraden kraanwater te drinken uit je woning. Dit geldt met name voor kinderen tot en met 7 jaar en zwangere vrouwen.
  • Gebruikt je toch het water uit de kraan om te drinken of te koken? Laat dan de kraan, als het een aantal uur niet is gebruikt, twee minuten doorlopen voordat je het water gebruikt.
  • Het koken van het water heeft geen effect op de loodconcentratie dus niet nodig.
  • Kijk op de website van de GGD voor meer informatie over lood in het drinkwater en gezondheid. Daar is een uitgebreide lijst met vragen en antwoorden. Bellen met de GGD kan ook. Telefoonnummer (020) 555 54 05. Of stuur een e-mail aan lood@ggd.amsterdam.nl.

Nog vragen aan Eigen Haard?

Er is meer informatie te vinden op de site van Eigen Haard. Ook kun je op de site met ze chatten. Bellen kan op werkdagen tussen 9.00 tot 16.00 uur via (020) 6 801 801.

Klik hier om de brief die Eigen Haard naar iedereen heeft gestuurd te lezen.