Gasloos koken

Zoals je hebt kunnen lezen in de technische brochure zullen alle huizen voorzien worden van een extra stroomgroep voor gasloos koken (een 3 fase perilex aansluiting). Nieuwe bewoners kunnen na de renovatie alleen maar op inductie (elektrisch) koken. Voor terugkerende bewoners is het mogelijk naast de stroomaansluiting toch nog een gasaansluiting in de keuken te krijgen.

Om daar een juiste keuze in het maken leggen we hier het één en ander erover uit. Wat je besluit is uiteindelijk aan jou.

Waarom überhaupt gasloos koken?

Het gebruik van fossiele brandstoffen moet de komende jaren drastisch verminderen willen we Nederland en de aarde leefbaar houden. Door te gaan koken met duurzaam opgewekte stroom kun je daar je steentje aan bijdragen. Tevens zal het op den duur kosten besparen omdat de gasprijs fors zal gaan stijgen, tevens is koken is slecht voor je luchtwegen en dan met name voor je kinderen.

Wat zijn de voordelen en de nadelen?

Het grote nadeel is de aanschaf van een nieuw kooktoestel en nieuwe pannen. Dit begint bij een bedrag van af 200 euro voor een kookplaat 400 euro voor een fornuis en afhankelijk van je behoeftes kan dit veel meer worden. Een groot nadeel maar ook het enige nadeel. De rest zijn voordelen.

  1. Duurzamer koken is beter voor onze wereld en en onze gezondheid. Gemiddeld wordt 1/3 van je gasrekening veroorzaakt door koken.
  2. Koken op inductie is veiliger en gemakkelijker. Je kan je niet branden aan een vlam of een hete plaat. Er is geen open vuur meer in je huis.
  3. Geen schadelijke stoffen meer door gasverbranding. Hierdoor heb je een betere luchtkwaliteit in je woning. Lees ook dit artikel in de AD voor meer informatie.
  4. Energiezuinig. Bij inductie gaat geen warmte verloren, bij gas gaat 80% van de warmte verloren.
  5. Tijdens het koken is de hoeveelheid warmte makkelijk en snel aan te passen.
  6. De gasprijzen stijgen zodanig dat koken met duurzame stroom goedkoper is. Lees ook deze post erover bij de consumentenbond.
  7. De glasplaat is eenvoudig schoon te houden. Niet onbelangrijk.

Hoe weet ik of mijn pannen geschikt zijn?

Gebruik een sterke magneet. Blijft de magneet plakken dan kunnen ze ook op inductie gebruikt worden. Lees er bij plezierindekeuken.nl meer over.

Wat raden wij aan?

Als bewonerscommissie raden wij koken op inductie aan. We hebben diverse mensen die met inductie koken gesproken en die zijn allemaal enthousiast. Het is een weekje wennen maar daarna wil je niet meer terug. Door de renovatie is dit een prima gelegenheid om over te stappen zodat je later ook geen lelijke gasleiding en aansluiting in je keuken hebt lopen of steeds meer geld kwijt bent aan koken vanwege de stijgende gasprijs.

Maar natuurlijk begrijpen we ook dat de aanschafkosten voor een kookstel en pannen een stevige drempel kan zijn. Dus als je het toch nog wilt uitstellen is daar een mogelijkheid voor gecreëerd. Geef dit dan op tijd aan bij je bewonersbegeleider.

Heb je meer vragen over gasloos koken of de aanschaf daarvan kijk dan ook even bij de volgende websites of gooi je vraag in de zoekmachine. Er zijn veel video’s en artikelen te vinden die je graag het één en ander uitleggen.