Ons pand aardgasvrij en energieneutraal?

We staan als mensheid voor een grote uitdaging. We moeten onze CO2 uitstoot tot nul zien te reduceren binnen een aantal decennia om de aarde leefbaar te houden. Hier is een rol weggelegd voor ieder individu maar ook zeker voor de politiek en de woningcoöperaties zoals Eigen Haard. Deze hebben een enorme hoeveelheid woningen die een grote impact hebben op deze uitstoot.

Nederland maakte eerder zo’n enorme Transitie door. In de jaren ’60 gingen alle huishoudens over van kolen naar gas als energievoorziening. Het hele aardgasnet werd uit de grond gestampt: gleuven werden gegraven en met hijskranen werden door heel het land buizen geplaatst. In 1965 kookten de eerste driehonderd gezinnen in Utrecht op gas. Nu zijn dat er 7 miljoen. En het grootste deel moet in 2030 juist er weer vanaf en Energieneutraal zijn en dus geen CO2 uitstoot meer produceren.

Voordelen om van het gas af te gaan en energieneutraal te worden

  • Geen CO2 uitstoot meer dus klimaatverandering wordt beperkt en dus een fijner leefklimaat.
  • Het huidige aardgasnetwerk is aan vervanging toe. Door deze niet te hoeven vervangen besparen we miljarden.
  • Groningen zal steeds minder aardbevingen hebben.
  • Je energierekening gaat drastisch naar beneden. Hogere energie prijzen hebben geen of weinig impact.
  • Een veiliger woonklimaat. Geen vuur en gas meer dat potentieel kan ploffen, verstikken of branden.
  • Een schoner, frisser, gezonder Amsterdam.
  • Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het mensen gelukkiger maakt en sociale cohesie vergroot.

Wat wordt er werkelijk gedaan?

Nog niet zo veel. Amsterdam heeft wel aangegeven volledig van het gas af te willen. Het zet organisaties zoals Eigen Haard onder druk om concrete doelen te stellen om te zorgen dat we in 2040 100.000 woningen van het gas af hebben en in 2050 heel Amsterdam.

Dit is een enorme en kostbare klus. En organisaties als Eigen Haard hebben hier maar heel weinig ervaring mee. Dus wordt er door de verantwoordelijke partijen al jaren getreuzeld. Mooie woorden maar geen echte daden op een paar pilots na. Terwijl de kans erg groot is dat gas door extra energiebelasting de komende jaren veel duurder wordt, wat voor onze huurders kan leiden tot een hogere en potentieel onbetaalbare energierekening.

We lopen dus achter op schema en hoe langer we wachten met handelen hoe groter de uitdaging wordt want de deadline verschuift niet. Dat kunnen we ons niet permitteren. We moeten nu al meer dan 11.000 woningen per jaar aanpassen om 2050 te halen.

De citydeal

Gelukkig heeft Eigen Haard nu de Amsterdamse City Deal ‘Naar een stad zonder aardgas’ ondertekend. Ze werken hierin samen met de gemeente Amsterdam, andere woningcorporaties, netbeheerders en energieleveranciers. Samen onderzoeken ze hoe ze schonere energiebronnen kunnen inzetten.

Tot 2040 willen de partijen in Amsterdam 100.000 bestaande woningen aardgasvrij maken. In 2050 zouden alle woningen geen aardgas meer moeten gebruiken. Geleidelijk Binnen de City Deal beginnen ze nu met de eerste 10.000 bestaande woningen. De ervaring die ze daarmee opdoen, gebruiken ze voor de volgende woningen. Deze aantallen en tijdsperiode zijn bij lange na niet ambitieus genoeg. En als je de energiebedrijven, milieuorganisaties en de installatiebranche ligt komt er over 3 jaar geen traditionele cv ketel meer in. En gezien de berichtgeving over klimaatveranderingen en de voorspellingen is dat zeer hard nodig.

Ons pand lijkt zeer geschikt voor duurzame opwekking.

We zitten in een 100 jaar oud pand. Dan is een uitdaging om energieneutraal te worden. Maar we hebben een aantal dingen die voor ons spreken. We hebben veel potentieel wat betreft zonnepanelen en kunnen het water wat naast ons stroomt prima gebruiken als warmtewisselaar. Dan nog wat goede (muur en dak) isolatie toevoegen, tochtvrije kozijnen en triple (driedubbel) glas en we kunnen een heel eind komen. De duurzame technieken maken een stevige ontwikkeling door. Ze worden steeds beter en goedkoper. Dus op moment dat bij ons de werkzaamheden beginnen is er op alle gebied al weer meer te winnen.

In het magazine van maart 2018, pagina 5, verteld Eigen Haard over de deal en op pagina 10 en 11 vertellen ze over energiezuinig wonen in de Blankenstraat. Ze eindigen met de zin “Het is een flinke klus om in 2050 alle woningen aardgasvrij te hebben. Wij zetten ons daar graag voor in, want hiermee dragen we bij aan een schonere stad en een gezonde planeet.”
Wij als bewonerscommissie zien het onze taak om gedegen te onderzoeken of ons pand deel kan worden van die eerste 10.000 woningen. Want wie wil nou niet een schonere stad en een gezonde planeet.?

Meer weten over zonder gas leven en wat er allemaal bij komt kijken? Deze twee bijeenkomsten in Pakhuis de Zwijger zijn dan zeker de moeite waard
17 april gaat het over hoe je van het gas los kan
24 april gaat het over duurzaam wonen voor de sociale woningmarkt. Over ons dus.

Wat denk jij? Zouden we hier op moeten inzetten?