Elektrisch koken, hoe weet je welk fornuis of kookplaat je moet kiezen?

De eerste mensen zijn aan het verhuizen naar hun gerenoveerde woning en daar komen heel veel keuzes bij kijken. Eén daarvan is het fornuis of kookplaat.

Ben zelf ook op zoek geweest en het is nog niet makkelijk. Dus hoop met deze post je wat op weg te helpen.

Wat voor manieren zijn er eigenlijk om elektrisch te koken?

  1. Elektrisch met een grijszwarte gietijzeren verwarmingselement: De oude methode en het meest onzuinig, verbruikt 260 kWh per jaar.
  2. Keramisch: Is met een verwarmingselement of infrarood. Verbruikt ongeveer 225 kWh per jaar.
  3. Halogeen: Verwarmt sneller en blijft langer warm maar de lampen slijten snel, niet zo duurzaam.
  4. inductie: Werkt met magnetisme. Is het zuinigst, gebruikt ongeveer 175 kWh per jaar.

De topper is dus inductie

Meest duurzaam en goed voor de portemonnee. En het heeft nog meer voordelen:

  1. Koken op inductie is veiliger. Je kan je niet branden aan een hete plaat omdat de warmte alleen maar in de bodem van de pan zelf zit.
  2. Tijdens het koken is de hoeveelheid warmte makkelijk en snel aan te passen zoals je dat bij gas gewend bent.
  3. De glasplaat maak je supersnel schoon. De warmte is zo weg, dus je kunt er kort na het koken al een doekje overheen halen.
  4. Het is een betrouwbare en beproefde technologie.
  5. Een grote pan met inhoud is sneller aan de kook dan bijv. op gas, of traditioneel elektrisch of keramisch

De stroomtoevoer

Om goed te kunnen kiezen moet je eerst weten hoeveel kracht je stroomtoevoer kan leveren. Terugkerende bewoners hebben een 3 fasen aansluiting. Nieuwe bewoners 2 fasen. Bij 3 fasen houdt het in dat het drie keer zoveel vermogen kan leveren dan een enkel stopcontact. Dat is dus een maximale capaciteit tussen de 7,4kW en de 11,4kW en een wattage van 13000.

Zo ziet het stopcontact eruit. Het verschil is dat bij 3 fasen drie gaten 230V stroom leveren en bij 2 fasen twee gaten. Je kan op het stopcontact zowel een 2 fasen als 3 fasen kooktoestel aansluiten.

Waar moet je op letten bij je keuze

Ook hier kun je weer drie typen toestellen kiezen:

  1. De vrijstaande inductiekookplaat, deze zijn vaak maar 1 fasen. Kies altijd het 2 fasen model.
  2. De inbouw inductiekookplaat, deze zijn over het algemeen 2 fasen. Kies voor genoeg vermogen.
  3. Het vrijstaande inductiefornuis, hier raden we altijd aan een 3 fasen toestel te kopen.

In de winkel zijn er voornamelijk 2 fasen kooktoestellen te vinden. De 3 fasen toestellen vind je niet zo uitbundig in de fysieke winkel, dus kijk ook online op sites zoals coolblue.nl en bol.com om te zien wat er te koop is. Gebruik ook hun mogelijkheden om toestellen te vergelijken. Kijk ook bij de consumentenbond voor tips en vergelijkingen. Ze hebben net hun testresultaten vernieuwd en hebben meer dan 130 inductiekookplaten getest.

Vaak is het zo dat de goedkoopste toestellen ook het minst krachtig zijn. Kies voor een toestel die voldoende krachtige kookzones heeft en niet aan de ondergrens van 2 fasen zit (dus 5700W). Er is dan een grote kans dat je niet alle vier de kookzones tegelijkertijd op maximaal vermogen kan gebruiken. Maak je vaak gebruik van meerdere pannen tegelijkertijd en kies je voor een fornuis? En heb je dan ook weleens de oven aan? Dan is een 3 fasen fornuis eigenlijk de enige keuze.

Heb je je keuze wat kunnen toespitsen? Ga dan ook naar de fysieke winkel toe. Het zien in het echt is echt een grote meerwaarde. En tevens kun je verkopers nog het hemd van het lijf vragen.

Let op: de benodigde 5-polige Perilex stekker wordt niet meegeleverd. Bestel deze erbij. De stekker moet nog aan de kookplaat worden bevestigd door een elektricien, omdat de aansluiting van elk stopcontact anders is.

Waar heb ik voor gekozen?

Ik kies sowieso voor een 3 fasen fornuis. Wetend dat er voldoende vermogen is als het nodig is geeft mij een goed gevoel. Daar heb ik de wat duurdere aanschafkosten voor over. Ik heb ook al een specifieke op het oog, maar misschien komt er de komende maanden nog wat anders op de markt. Dus nog niet aangeschaft.

Een laatste tips:

  • Ken je mensen die al op inductie koken? Vraag naar hun ervaringen en de specificaties van hun kooktoestel. Dat kan je ook helpen de juiste keuze voor jou te maken. Want naast het vermogen zijn er nog veel andere functies en eigenschappen die voor jou belangrijk kunnen zijn.
  • Heb je meer vragen over gasloos koken of de aanschaf daarvan, gooi je vraag in de zoekmachine. Er zijn veel video’s en artikelen te vinden die je graag het één en ander uitleggen.
  • En kijk ook even op Mileucentraal.nl/inductiekookplaat (met Quiz!).